Ένα από τα αξιόλογα μνημεία της περιοχής μας, η γέφυρα Κοράκου δεν υπάρχει πια. Καταστράφηκε από τον ΔΣΕ κατά τον εμφύλιο πόλεμο (28-3 1949). Μέχρι πρόσφατα διασώζονταν τα βάθρα, κι αυτά σιγά σιγά εξαφανίζονται λόγω των έργων στην περιοχή.
Ενόσω υπήρχε η γέφυρα, προκάλεσε το θαυμασμό και την περιέργεια Ελλήνων και ξένων περιηγητών, που την αποτύπωσαν σε κείμενά τους.

Μια επιστολή του 1710, που στάλθηκε από το Πετρίλο, από άγνωστο επίσκοπο που βρέθηκε εκεί, με παραλήπτη καθηγούμενο Δουσίκου Ἀθανάσιο, περιγράφει προφανώς πως κτίστηκε η «κούλια», που ακόμη στέκει όρθια…
«…ἐκεῖ σιμὰ ἀπὸ τὸ ἐδῶθεν μέρος τῆς ὁδοῦ κάποια σκάλα, ἡ ὁποία ἀπειλεῖ εἰς τοὺς ὁδίτας φοβερώτατον κίνδυνον, εἰς τόσον ὁποῦ, ἂν δὲν διορθωθῇ καὶ ἐκείνη μὲ ἔξοδον ἱκανήν, ἥ τε ὁδὸς τελείως ἄβατος γίνεται, καὶ αὐτὴ ἡ γέφυρα ματαιούται, ὡς μηδενὸς δυναμένου διαβῆναι ἐκεῖθεν...».

«Ἀληθὴς καὶ ἀνόθευτος Λαμπρὴ ἀνατέλλει διὰ τοὺς κατοίκους τῶν ἐπαρχιῶν, τῶν πόλεων, τῶν κωμοπόλεων, τῶν χωρίων ὅσον διασῴζονται καθαρότερον καὶ ἐκδηλούνται ἐμφανέστερον τοῦ ἐθνικοῦ βίου τὰ ἤθη καὶ τὰ ἔθιμα. Ἐκεῖ αἱ γλυκύταται παραδόσεις, ἐκεῖ αἱ ἑλληνικόταται συνήθειαι, ἡ χριστιανικότερα πίστις καὶ ἡ εὐαγγελικωτέρα χαρὰ συννενούνται καὶ ἀναφαίνονται ἐπὶ πάντων καὶ ὑπὸ πάντων ἀκολουθούνται ἀπροσποιήτως καὶ ἀπερίττως. Ἐκεῖ καὶ ἄκων τὶς καθίσταται χριστιανὸς καὶ ἑορτάζει τὴν Ἀνάστασιν καὶ τὴν Ἀγάπην» 
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

Ο δήμος Αργιθέας με έγγραφό του 482/03/02/2017 προς την Υπουργό ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ και Αθλητισμού κ. Λυδία Κονιόρδου, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού κ. Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη, ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ, ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ, ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ, Εφορεία αρχαιοτήτων Καρδίτσας, Ε΄ Εφορεία Νεώτερων μνημείων και Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων γνωστοποιούσε ότι:

Στο ξενοδοχείο Κιέριον, κόπηκε η βασιλόπιτα και ακολούθησαν βραβεύσεις ανθρώπων που υπηρέτησαν και υπηρετούν το χώρο του τοπικού ποδοσφαίρου. Τοποθέτηση έκανε ο πρόεδρος της ΕΠΣΚ κ. Μανώλης Παλάσκας, ενώ χαιρέτησαν ο περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κωστής Νούσιος, ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φ. Αλεξάκος, ο πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γιώργος Κωτσός, ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος, ο Δήμαρχος Παλαμά κ. Σακελλαρίου, ο Δήμαρχος Αργιθέας κ. Λάμπρος Τσιβόλας, η Διευθύντρια Α/θμιας Εκπαίδευσης κ. Ε. Μητσιάδη και ο εκπρόσωπος της Ι.Μ Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Ο ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου βρίσκεται στον οικισμό Κρανιά Πετρίλου στην Ανατολική Αργιθέα και χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα. Στη νότια πλευρά του ναού προσκολλάται προστώο και στη νοτιοδυτική γωνία κωδωνοστάσιο.

Ο ναός ανήκει στον τύπο των σταυροειδών εγγεγραμμένων ναών, της παραλλαγής του σύνθετου τετρακιόνιου, με ευρύχωρο θολοσκεπή διώροφο νάρθηκα στα δυτικά ισοπλατή με τον κυρίως ναό.

Ιδιαίτερα σημαντικές οι εισηγήσεις των αρχαιολόγων κ.κ. Μ. Βαϊοπούλου, Κ.Βουζαξάκη, Χρ. Καραγιαννόπουλο και Κρυστ. Μαντζανα, στο Επιστημονικό Συνέδριο, με θέμα «Αρχαιολογικές Έρευνες και Μεγάλα Δημόσια Έργα», που διοργάνωσε η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού 8 & 9Δεκεμβρίου 2017, στην εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία.

Μία από τις πιο ανεξερεύνητες περιοχές της Ελλάδας είναι τα ΄Αγραφα όρη. Πρόκειται για μία οροσειρά απίστευτης φυσικής ομορφιάς που χαρακτηρίζεται για την τραχύτητά της και τα πολυποίκιλα τοπία. 

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.A.K.) –  Αρχεία Ν. Καρδίτσας,  διοργανώνουν έκθεση αρχειακού υλικού για τη λογοκρισία την περίοδο της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών και προβολές της ταινίας του σκηνοθέτη Βασίλη Δούβλη «Στοργή στο λαό», παραγωγή του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής, την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017 στην Δημοτική Πινακοθήκη της Καρδίτσας, ώρα 6.00 μ.μ.

Η Υπουργός Πολιτισμού κ. Κονιόρδου, ανταποκρινόμενη σε σχετικό αίτημα του δήμου Αργιθέας, για την διάσωση των θρησκευτικών μνημείων της περιοχής, έδωσε εντολή στις κεντρικές Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ για παρεμβάσεις και εργασίες αποκατάστασης.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε  η εκδήλωση τιμής για τους δασκάλους της Αργιθέας με θέμα: « Στον ανήφορο της γνώσης», που συνδιοργάνωσαν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Ν. Καρδίτσας και ο Δήμος Αργιθέας στο Δημοτικό Σχολείο Μάγειρου Πετρίλου το Σάββατο 29 Ιουλίου 2017. Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή του κόσμου τόσο από το Πετρίλο όσο και από άλλα χωριά της Αργιθέας.

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Ν. Καρδίτσας και ο Δήμος Αργιθέας συνδιοργανώνουν εκδήλωση με τίτλο:

«Στον ανήφορο της γνώσης»

 το Σάββατο 29 Ιουλίου στις 7:00 μ.μ. στο Δημοτικό Σχολείο Μάγειρου Πετρίλου.

Η κοιλάδα του Αχελώου είναι όμορφη όλες τις εποχές. Όποια μέρα του χρόνου και αν φτάσει εκεί ο επισκέπτης της θα ανακαλύψει τα χρώματά της. Είναι ένα όμορφο φυσικό τοπίο ανάμεσα στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Δυτική Στερεά Ελλάδα. Οι ορεινοί όγκοι και το υδάτινο στοιχείο εναλλάσσονται, δημιουργώντας πληθώρα προορισμών με κομβικό σημείο τον Αχελώο, μια ξεχωριστή πινελιά με εντυπωσιακή θέα για τον επισκέπτη. Από παντού ξεπηδούν πετρόχτιστα σπίτια και μοναστήρια με ιστορία. Η περιοχή δίνει στους εξερευνητές της την ευκαιρία να απολαύσουν τις διαδρομές στη φύση, τη ζεστή φιλοξενία και τα επώνυμα, ποιοτικά γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.