Υπερχειλίζει ο Αχελώος – ο εφιάλτης του 2015 ξανάρχεται

Η κακοκαιρία που πλήττει τη μισή Ελλάδα χτυπά με ιδιαίτερη ορμή την περιοχή του Δήμου Αργιθέας. Ήδη για 2 μέρες η Δημοτική Ενότητα Ανατολικής Αργιθέας (8 χωριά) έμεινε χωρίς ρεύμα, από την Πέμπτη έως το μεσημέρι  σήμερα, Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, επακόλουθο της μη συντήρησης του δικτύου της ΔΕΔΔΗΕ.

Η στάθμη του Αχελώου έχει ανέβει σε οριακό επίπεδο να καλύψει τις γέφυρες Κοράκου και την ταλαιπωρημένη από το 2015 γέφυρα Καταφυλλίου. Οριακά ο Αχελώος εκτονώνεται από τη βοηθητική σήραγγα στα έργα της Συκιάς και μπορεί ακόμη να δέχεται και να διοχετεύει τα νερά του Κουμπουριανίτη ποταμού με κίνδυνο, εφόσον συνεχίζονται οι έντονες βροχοπτώσεις, να ξαναζήσουμε τον εφιάλτη του 2015 (1 Φεβρουαρίου) με το σχηματισμό της λίμνης στον Κουμπουριανίτη, την καταστροφή της γέφυρας στο Πετρωτό και τον αποκλεισμό της Ενότητας Αχελώου.

Καταστροφή του δικτύου ύδρεσης στον οικισμό Φλωρέσια Βραγκιανών και ακόμη ελέγχουμε τις αντοχές και των υπόλοιπων δικτύων.

Ήδη αποκλεισμένος είναι ο συνοικισμός Αρδάναβο Καταφυλλίου με τα νερά του Αχελώου να έχουν πλημμυρίσει το οδόστρωμα από γέφυρα καταφυλλίου προς Αρδάναβο. Πολλοί ακόμη οικισμοί του δήμου είναι αποκλεισμένοι από κατολισθήσεις και ρέματα που πλημμύρισαν.

Ο Δήμος Αργιθέας στα πλαίσια της Πολιτικής Προστασίας και σε συνεργασία με την αντιπερειφέρεια Καρδίτσας είναι σε ετοιμότητα και σε διαρκή επαφή με τους δημότες ώστε να παρέμβει άμεσα όπου απαιτείται και υπάρχει κίνδυνος έως ότου τελειώσει το φαινόμενο και να μπορέσει να άρει οριστικά τον αποκλεισμό.

Ο δήμαρχος Αργιθέας κ. Λάμπρος Τσιβόλας  με τον αντιδήμαρχο κ. Θανάση Καραγεώργο επισκέφθηκαν την ιδιαίτερα πληγείσα ενότητα Αχελώου σε επαφή και συνεργασία με τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων και κατοίκους της περιοχής.

Επίσης ο αντιδήμαρχος Νίκος Τουραλιάς βρίσκεται σε διαρκή κίνηση για την αντιμετώπιση των επειγόντων προβλημάτων που προκύπτουν.

Επειδή τις επόμενες ώρες Θα ενταθούν τα φαινόμενα παρακαλούνται οι κάτοικοι να εφαρμόζουν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας:

Μη διασχίζετε χειμάρρους πεζή ή με το αυτοκίνητο σας.

Εγκαταλείψετε το αυτοκίνητό σας αν ακινητοποιήθηκε και ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει.

Μείνετε μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια.

Μην πλησιάζετε σε περιοχές, όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.

Ενέργειες σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει

Μείνετε μακριά από περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή είναι επικίνδυνες να πλημμυρίσουν ξανά στις επόμενες ώρες.

Η πλημμύρα ενδέχεται να έχει μεταβάλει τα χαρακτηριστικά γνώριμων περιοχών και τα νερά να έχουν παρασύρει μέρη του δρόμου, των πεζοδρομίων κλπ.

Εγκυμονούν κίνδυνοι από σπασμένα οδοστρώματα, περιοχές με επικίνδυνη κλίση, λασπορροές κλπ

Προσέχετε ώστε η παρουσία σας να μην εμποδίζει τα συνεργεία διάσωσης.

Μην πλησιάζετε σε περιοχές όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων.

 

Ardanavo-dromos

Ardanavo-dromos

axeloos1

axeloos1

axeloos2

axeloos2

axeloos3

axeloos3

axeloos4

axeloos4

axeloos5

axeloos5

dim-pap

dim-pap

gefyra-katafulliou

gefyra-katafulliou

gefyra-korakou

gefyra-korakou

gefyra-korakou2

gefyra-korakou2

gefyra-korakou3

gefyra-korakou3

karya

karya

liaskv

liaskv

mes

mes

petroto

petroto

potamakia-Bragkianon

potamakia-Bragkianon

potamakia-dimarxos

potamakia-dimarxos

potamakia-dimarxos1

potamakia-dimarxos1

profragma-limnh

profragma-limnh

rem

rem