Ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης, που έδρασε κυρίως στη Ρούμελη (Στερεά Ελλάδα).
Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης γεννήθηκε το 1780 στο Μαυρομάτι Καρδίτσας και ήταν καρπός της σχέσης του αρματολού Δημήτρη Καραΐσκου και της μοναχής Ζωής Ντιμισκή, αδελφής του κλέφτη Κώστα Ντιμισκή και εξαδέλφης του οπλαρχηγού Γώγου Μπακόλα. Μεγάλωσε με τους θετούς γονείς του, μία οικογένεια Σαρακατσάνων, αφού η μητέρα του τον εγκατέλειψε μη αντέχοντας τον διασυρμό μιας παράνομης σχέσης και πέθανε όταν ήταν οκτώ ετών. Από τη μητέρα του, ο «γιος της καλογριάς» κληρονόμησε τον ανυπότακτο χαρακτήρα του και την παροιμιώδη βωμολοχία του.

Tο προσεχές Σάββατο, 13 Απριλίου 2019 και ώρα 11.30′ π.μ. στην Παλαιά Βουλή στην Αθήνα, Πλατεία Κολοκοτρώνη – Σταδίου 13, θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Καρδιτσιώτη ιστοριοδίφη – συγγραφέα Θωμά Θεολόγη, καταγόταν από το Νεοχώρι της Λίμνης Πλαστήρα, με τίτλο «Τ’ ΑΓΡΑΦΑ ανεξίτηλα ΓΡΑΜΜΕΝΑ» των εκδόσεων «ΡΗΣΟΣ».

Εγκρίθηκε με την (412/40105/26-3-2019) απόφαση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας η απόφαση (16/2019) του Δημοτικού Συμβουλίου Αργιθέας σχετικά με την σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης και των όρων αυτής μεταξύ του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης, του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών,

Στην εκδήλωση «Τα Σχολεία της περιοχής των Σοφάδων από την Τουρκοκρατία έως  το 1920» θα παρευρεθεί ο Δήμαρχος Αργιθέας κ. Λάμπρος Τσιβόλας, την Κυριακή 7 Απριλίου, προσκαλεσμένος από τους οργανωτές της εκδήλωσης.

Ολόκληρο το κείμενο της πρόσκλησης:

Με τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τη «φυγή» του φιλολόγου και ιστορικού ερευνητή Δημήτρη Αγραφιώτη, η Ομάδα Ιστορικής Έρευνας «Δημήτρης Αγραφιώτης» του Δήμου Αγιάς, σε συνεργασία με το Τοπικό Αρχείο Αγιάς (Γ.Α.Κ.) και τους σχετικούς φορείς του Δήμου, την Κυριακή 31 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει εκδήλωση ως απότιση φόρου τιμής στη μνήμη του.

Τα ΓΑΚ – Αρχεία Ν. Καρδίτσας, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Σοφαδιτών Αθήνας και  ο Δήμος Σοφάδων συνδιοργανώνουν εκδήλωση με θέμα « Τα Σχολεία της περιοχής των Σοφάδων από την Τουρκοκρατία έως  το 1920».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Κ.Υ των Γενικών Αρχείων την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 18:00, στο Ψυχικό.

Ο Κωνσταντίνος Βασιλακάκος είναι 26 ετών και διάλεξε ένα δρόμο μακριά από τα συνηθισμένα. Μια πολύπλευρη προσωπικότητα που κατάφερε να γίνει θέμα εντός ακόμα και εκτός συνόρων. Ένα νέο παιδί που πλέον ζει σε ένα ορεινό χωριό στην Καρδίτσα με μόλις 14 κατοίκους. Οι εικόνες αποκαλύπτουν το πλούσιο ταλέντο του. Οι σκέψεις του δίνουν τροφή για συζητήσεις.

Όπως και κάθε χρόνο, έτσι και φέτος τιμήθηκε η σημερινή ημέρα με την λειτουργία στην Εκκλησία Χρηστός που βρίσκεται στον συνοικισμό Ρώσση. Σε αντίθεση με πέρυσι που ήμασταν κοντά στα 21 άτομα, φέτος μόνο 13...
Αυτό είναι απελπιστικά στενάχωρο. Είναι κρίμα να βλέπεις το χωριό να αδειάζει και ο κόσμο να είναι όλο και λιγότερος με τον καιρό. Βέβαια εμείς το προσπαθούμε ακόμα να κρατήσουμε το χωριό ζωντανό. Μιας και ο φακός που είχα έχει χαλάσει δεν είχα την ικανότητα να βγάλω βίντεο και αρκετές φωτογραφίες.

Ο Δήμαρχος Λάμπρος Τσιβόλας, το Δημοτικό Συμβούλιο και οι εργαζόμενοι του Δήμου Αργιθέας εύχονται στους δημότες μας και σε όλο τον κόσμο «Καλά Χριστούγεννα, Χαρούμενο και Ευτυχισμένο το 2019».

«Ήρθαν πάλι φέτος τα Χριστούγεννα, γιορτή χαράς και αγάπης. Με τη γέννησή του ο Χριστός μας φέρνει το φως, την αλήθεια, την ελπίδα και το θάρρος».
Με αυτή την εισαγωγή ξεκίνησε τον χαιρετισμό η δασκάλα κυρία Ελένη Τζερεμέ, καλωσορίζοντας τους γονείς τους παππούδες των μαθητών, αλλά και τον δήμαρχο κ. Λάμπρο Τσιβόλα, τον Αντιδήμαρχο κ. Αθανάσιο Καραγεώργο, τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Λάμπρο Κορλό και τον τέως δήμαρχο κ. Χρήστο Καναβό, στη γιορτή που ετοίμασαν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Ανθηρού.

Η περίπτωση του ορεινού Δήμου Αργιθέας επιλέχθηκε με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά πολιτισμικού αποθέματος που διαθέτει ο τόπος (υλική και άυλη πολιτισμική κληρονομιά), συνδράμοντας στην ενίσχυση των μειονεκτικών περιοχών του ορεινού Ελλαδικού χώρου που διαθέτουν πλούσια δυνητικά αξιοποιήσιμα χαρακτηριστικά.

Ο Σωκράτης, ο Έλληνας Αθηναίος φιλόσοφος και μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ελληνικού και παγκόσμιου πνεύματος και πολιτισμού και ένας από τους ιδρυτές της Δυτικής φιλοσοφίας, γεννήθηκε το 470 π. Χ. Πιθανότατα σπούδασε αστρονομία και γεωμετρία όταν ήταν νέος.

Σήμερα εορτάζει ο Άγιος Νικόλαος … προστάτης των θαλασσινών και των ναυτικών.
Δεν διαφωνούμε, όμως ο Άγιος Νικόλαος τιμάται και στα ορεινά. Τέσσερις ενοριακοί Ναοί τιμώνται στο όνομά του και πανηγυρίζουν σε ισάριθμα Χωριά του δήμου Αργιθέας. Στο Αργύρι, στο Πετρωτό, στην Καληκώμη και στην Καρυά, αλλά και στο Βλάσι στον αυχένα της Οξιάς και στα Βραγκιανά.

Ομόφωνα ψηφίστηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη κι ύστερα από τριήμερη διαβούλευση, η «Χάρτα για την Προστασία των Μνημείων Βυζαντινής Κληρονομιάς».
Στη «Χάρτα της Θεσσαλονίκης» οι επίσημοι αξιωματούχοι συναποφάσισαν τους όρους προστασίας, διαχείρισης, ανάδειξης και ένταξης στο σύγχρονο πολιτιστικό γίγνεσθαι μνημείων -κτισμένων σε εδάφη της πρώην βυζαντινής αυτοκρατορίας που εκτίνεται χρονικά σε 11 αιώνες και γεωγραφικά σε τρεις ηπείρους, ενω σήμερα βρίσκονται σε εδάφη με διαφορετικές κουλτούρες, γλώσσες και θρησκείες.

Με το να υπηρετεί το πρώτο εξάμηνο αυτού του έτους ως αγροτικός γιατρός ο γιος μου στο Κνίσοβο, τη σημερινή Αργιθέα, και στο Ανθηρό, έδρα τού Δήμου Αργιθέας, επισκέφτηκα αρκετές φορές αυτή την ορεινή περιοχή τής Θεσσαλίας με το σπάνιο φυσικό κάλλος. Τώρα, χαρίζοντάς μου το βιβλίο του «Το Πετρήλο τών Αγράφων κατά την Τουρκοκρατία», έρχεται ο συνάδελφος οδοντίατρος και αγαπητός μου Κωνσταντίνος Σπ. Τσιώλης να με δέσει με αυτό τον τόπο ακόμη πιο βέβαια με τον επίμοχθο έρωτά του, εκείνον που μόνο όσοι έχουν κάνει έρευνα συναισθάνονται.